סהר הפציע

את סהר, מכשיר לטיהור חלב מחיידקים מחוללי מחלות הפועל על סוללה נטענת, תכנן גיא רשף בפרויקט הגמר בבצלאל. כעת הוא בתהליכי פיתוח למוצר מוגמר. בוגרים 2016

גיא פידמן רשף, סהר. מכשיר נייד לעיקור חלב הפועל על סוללה או פאנל סולרי

גיא פידמן רשף, סהר. מכשיר נייד לעיקור חלב הפועל על סוללה או פאנל סולרי. צילומים: עודד אנטמן

 

"אור ראשון עולה על הוואדי הקטן. איזהר מתעוררת לקול פעיית העִזים, בעוד אמהּ נסרין חולבת אותן. היא מסדרת את ילקוטה ומתכוננת ליום החדש. ישובה ליד המדורה היא ממתינה בציפייה לכוס חלב העִזים", פותח גיא פיידמן רשף את הטקסט המלווה את צילומי "סהר", פרויקט הגמר שלו במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל.

בחברה הבדואית, למד רשף במהלך מחקר פרויקט הגמר, בשונה מהחברה המערבית, לכל משפחה עדר עִזים קטן, משום שחלבן הוא מרכיב חיוני בתזונה והכרחי להתפתחות הילדים. בעוד שבחברה המערבית אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לוותר על החלב, ומחקרים רבים אף מוכיחים כי לא רק שהחלב אינו נחוץ לנו, החלב התעשייתי אף עשוי להזיק לנו במקרים מסוימים, הרי שבחברה הבדואית ובמדינות מתפתחות, שנגישותן למזון מגוון מוגבלת, החלב הוא המקור לכשליש מערכי התזונה הנחוצים, במיוחד להתפתחותם של ילדים.

קשה להאמין ש-160 שנה לאחר שגילה פסטר את עקרון הפסטור, מיליוני אנשים ברחבי העולם עדיין אינם שותים חלב מפוסטר. אם משום שאינו נגיש להם, ואם משום שאינם מודעים לחשיבות הגדולה של הפסטור. וזו גם הבעיה המרכזית עם חלב העזים בחברה הבדואית ובחברות כפריות אחרות בארצות העולם השלישי: החלב שהן צורכות אינו עובר פסטור או עיקור. תהליך חימום החלב עד לטמפרטורה של כ-70 מעלות וקירורו המיידי הכרחי להשמדת חיידקים גורמי מחלות. בין המחלות המועברות לבני אדם מבעלי חיים דרך החלב, גילה רשף במחקרו, נמצאת הברוצלוזיס, הגורמת נכויות קשות, הפלות ואף מוות. בכל שנה נדבקים במחלה מאות אלפי אנשים ברחבי העולם במחלה, וגם בישראל אלפי חולים, רובם מן החברה הבדואית.

המורכבות בפסטור החלב היא הצורך בכלים מתאימים, שיאפשרו לכל בית לחמם את החלב ולצננו מבלי לפגוע בערכיו התזונתיים. שכן כאשר עוברת טמפרטורת החלב את 72 המעלות, מרכיביו מתפרקים, והחלבונים והוויטמינים שבו מאבדים את ערכיהם התזונתיים.

את החברה הבדואית מכיר רשף לא מהיום. הקשר התחיל עוד בתקופה שלמד בתיכון לחינוך סביבתי בשדה בוקר, ואחר כך בהיותו מדריך טיולים. הסרטון שמציג את "סהר", המכשיר לעיקור החלב שתכנן רשף, שתראו בהמשך הפוסט, צולם באוהל משפחתו של ג'ומעה סדן, חבר טוב, שעם משפחתו היה רשף בקשר צמוד במהלך העבודה על הפרויקט.

בתחילת שנה ד' ללימודים חבר רשף לווטרינרית לינדה אליאסוף, שכבר למעלה מעשר שנים מנסה לקדם בחברה הבדואית את המודעות לחשיבות שבפסטור. בהמשכה תכנן את "סהר", מכשיר ביתי לעיקור חלב באמצעות קרינת UV. בתהליך העיקור שמציע "סהר" – תהליך אלקטרוני המבוסס על סוללה נטענת ונמצא בתהליכי רישום פטנט – נפגעים החיידקים הפתוגניים שבחלב, בעוד ערכיו התזונתיים נשמרים.

רשף: "משמעות המילה 'סהר 'בערבית היא הזמן שבין סוף הלילה לתחילת הבוקר ובואו של יום חדש – אשמורת הבוקר, השחר. את ההשראה לעיצוב המכשיר שאבתי מכדי חרס עתיקים שהיו בשימוש הבדואים עד לא מזמן, והוא משלב סגנון עתיק עם טכנולוגיה מתקדמת". לכל הבדואים בארץ, למד רשף, יש גישה לחשמל אם דרך גנרטורים, פאנלים סולאריים או חיבור לרשת החשמל. מכאן שהם יכולים להטעין את סוללת ה"סהר", שכל טעינה שלה מספיקה לעשרה מחזורי עיקור חלב.

בימים אלה ממשיכים רשף ולאליאסוף את פיתוח הקונספט למוצר שוק ולשם כך אף מצרפים אליהם מהנדס. המחשבה לטווח הרחוק היא לספק את "סהר" לקהילות כפריות באפריקה ובמרכז אסיה, בהן הוא יופץ עם פאנל סולארי שיאפשר לטעון את הסוללה. מנחה: פרופ' עזרי טרזי.

אגב, בשנה שעברה היה רשף בקבוצת הסטודנטים שפיתחו את WAA, מכשיר חכם וקטן שיודע לזהות את צרכיו של התינוק לפי בכיו, ומתבסס על שיטתה של פטרישיה דנסטן האוסטרלית. דנסטן זיהתה חמישי סוגי בכי שונים המשותפים לכל התינוקות באשר הם, שכל אחד מהם מצביע על צורך בסיסי אחר של התינוק. WAA יודע לזהות את תדרי הבכי ולתרגם אותם לצורך שעומד מאחוריהם.

המכשיר פותח במסגרת קורס רב-מחלקתי בהנחיית רונאל מור, ראש המסלול לעיצוב אינטראקטיבי במחלקה לתקשורת חזותית, ואלי יעקובסון, שמשרדו מתמחה בעיצוב לחברות טכנולוגיות, בשיתוף פעולה עם הקרן הירושלמית להון סיכון JVP והאקסלרטור סיפטק, וזכה במקום הראשון בתחרות שהתקיימה בין הקבוצות המשתתפות. הפרויקטים הוצגו בכנס האינטרנט של הדברים הראשון שהתקיים בירושלים בפברואר 2015, וחמשת מעצבי הקבוצה הזוכה טסו לברלין. עוד על הפרויקט אפשר לקרוא כאן.

 

משמיד חיידקים מחוללי מחלות בעזרת קרינת UV

משמיד חיידקים מחוללי מחלות בעזרת קרינת UV

שומר על ערכיו התזונתיים של החלב

שומר על ערכיו התזונתיים של החלב

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *