בעזרת ביומימיקרי וחשיבה מחוץ לקופסה הצליח שלומי גז ממכללת הדסה להקל מאוד על חייו של חופש, הצב שאיבד שתיים מגפיו ברשת הדייגים. בוגרים 2014
שלומי גז אוהב בעלי חיים. כשחיפש נושא לפרויקט הגמר במחלקה לעיצוב תעשייתי מכליל במכללת הדסה, ביקש לעבוד עם בעלי חיים ולתכנן עבורם משהו בעל ערך. בין היתר הגיע לאתר רשות הטבע והגנים, ושם נתקל בלינק למרכז הארצי להצלת צבי ים. כך הגיע למכמורת, שם שוכן המרכז, ושאל איך יוכל לעזור. הבעיה האקוטית ביותר, אמרו לו, היא חופש.
חופש הוא צב ים ירוק בגיל ההתבגרות (כן, מתברר שגם לצבים יש גיל כזה), הוא בן 14 (בערך), אורכו כמעט מטר ומשקלו כ-38 קילוגרם. למרכז ההצלה הגיע לפני חמש שנים, לאחר שהסתבך ברשת דייגים. ההסתבכות הזו עלתה לו בכריתת שתי גפיים – היד והרגל של צדו השמאלי. אל הים הוא לא יוכל לחזור לעולם, אבל גם בבריכות המרכז לא הצליח לשחות, כי ללא גפיים בצד אחד של הגוף, איבד באופן תדיר את האיזון והחל להסתחרר במים ללא שליטה.
גז יצא לדרך. הצעד הראשון היה לנסות ולחבר לחופש משקל נגדי בצד נטול הגפיים. משהו שיתפקד כסוג של רגל תותבת. זה לא עבד. היה צריך לחשוב על פתרון אחר. "למצוא משהו מחוץ לקופסא", אומר גז. ואז הוא נזכר בביומימיקרי – עיצוב בהשראת עקרונות הטבע – וחשב שכדאי לנסות לחקות את הדגים: לדגים יש סנפירי גב שעומדים ניצבים בלי לנוע, אך הם בעלי תפקיד מכריע בשמירה על איזון הדג במים.
גז שאל את עיקרון סנפיר הגב והחל לפתח בהשראתו סנפיר שיתאים לחופש. בתהליך של ניסוי וטעיה גילה שסנפיר אחד לא מניב את התוצאה הרצויה, כי בכל פעם שחופש עלה לנשום אוויר, הוא איבד את האיזון. כשהצמיד שני סנפירים זה אל זה, הצליח במשימה. התברר שזווית מיקומם של הסנפירים הצמודים מדויקת יותר, וכך גם כאשר חופש עולה לנשום, הם נשארים במים וממשיכים לאזן את גופו.
הסנפירים מיוצרים מניילון בסנטור במדפסת תלת מימד – תהליך שבו קרני לייזר מקשות את אבקת הניילון, ומניבות חומר חזק ועמיד. בתהליכי הניסוי הם הולבשו על שריונו של חופש בחגורת בד אלסטית. בעיקרון הם אמורים להיות מודבקים על גבו בדבק אפוקסי. בנקודת החיבור מורחים על שריון הצב חומר שעוצר את גדילת הקרטין, החומר ממנו מורכב השריון (וגם הציפורניים שלנו, אגב), כדי שהשריון באותה נקודה לא יתקלף וינשור ואיתו הסנפיר.
דינה שחר, ראש המחלקה והמנחה של גז בפרויקט הגמר, מספרת שלא ראתה אותו במשך השנה. "וכשאתה לא רואה סטודנט זה אחד משני קצוות – או שזה סימון נורא רע, או שהוא עובד ואומר אל תחפרו לי". כאן זה לחלוטין היה המקרה השני, ולראיה חופש נחשב לאחד הפרויקטים המצטיינים השנה במכללת הדסה, ואף זכה לעניין ברחבי העולם: כבר סיפרו עליו בבי. בי.סי ובאנ.בי.סי, וגם בסוכנויות הידיעות רויטרס ואיי.פי. גז, אגב, ממשיך להתנדב במרכז הארצי להצלת צבי ים, ויש להניח שהפרוטזה הזו היא לא האבזר האחרון שיתכנן לטובת הצבים הרבים, רבים מדי, שנפגעים מהמכשולים ומהפסולת שאנחנו מותירים אחרינו.
אולי יעניין אתכם גם...