המגבלה

צאו מאיזור הנוחות, קרא הבריף. קופסאות אור רבועות ונדיבות מימדים נבחרו כפורמט האחיד. בסוף השבוע תיפתח בגלריה בנימין תערוכת האיור המאתגרת שאצרה אביטל מנור

האור של עינת צרפתי

עינת צרפתי

 

צאו מאיזור הנוחות שלכם – זו העצה שניתנת שוב ושוב כשמדובר בהצלחה או ביצירתיות, מספרת אביטל מנור, אוצרת Comfort Zone. והיא  אחת שיודעת. כי מנור, מעצבת גרפית ומאיירת בוגרת בצלאל, היא גם בוגרת תואר ראשון במתימטיקה ומדעי המחשב באוניברסיטה העברית עם ניסיון בפיתוח תוכנה, והיא גם למדה עריכה ספרותית ותרגום בעלמא מכללה עברית.

עם המנטרה המלווה כל יוצר מתחילת לימודיו באקדמיה, ביקשה מנור להתמודד – ביחד עם קבוצת מאיירים צעירים – על-ידי הענקת פרשנות אישית ועכשווית למושג "איזור נוחות". התערוכה שאצרה בגלריה בנימין, שתיפתח ביום חמישי הקרוב, מציגה עבודות של 32 מאיירים. כולן נעשו במיוחד לתערוכה, ומה שמייחד אותן זו הבחירה להציגן בקופסאות אור. פורמט קופסאות האור ריבועי, ובכך הוא שונה מהפורמטים הגרפיים המקובלים שצורתם מלבנית, ומידותיהן נדיבות ואחידות: 50 על 50 ס"מ. אלו נועדו להציב מסגרת נתונה-מראש ומגבילה, שתאתגר כל אחד מהמאיירים המשתתפים לצאת מאיזור הנוחות שלו.

הבחירה בקופסת אור, מסבירה מנור, מוסיפה מימד פיזי של עומק לעבודות ומהווה דרך נוספת להתכתבות בין הצורה לנושא, ומטרתה העיקרית היא להוציא הן את היוצרים והן את הצופים מהמקום השגור והמוכר של איור קלאסי דו-מימדי. "השימוש באור מוסיף גם ממד סימבולי של אירוניה עצמית – בעברית (ובעוד שפות), המושג איור מגיע מהפועל להאיר, לשפוך אור על משהו (באופן מסורתי טקסט) – המשרת גם הוא את נושא התערוכה בהדגשת השאלות הארספואטיות של המאייר/ת העכשווי/ת ובשבירת פרדיגמות וסטריאוטיפים בתחום האיור, למשל: איור = ילדים/ילדותי".

וזה הבריף שניתן למאיירים:

"'צאו מאיזור הנוחות שלכם',  זו העצה שניתנת שוב ושוב כשמדובר בהצלחה או ביצירתיות; זה המשפט שסטודנט לעיצוב שומע ממוריו לאורך כל שנות הלימודים. בתערוכה נרצה להתמודד עם המושג ומשמעותו עבור דור חדש של מאיירים בישראל של היום, דור שנולד וגדל לתוך מציאות דיגיטלית נרקיסיסטית, שבה בכל רגע אתה עומד למשפט החברה, לשבט או לחסד, על תמונות וסטטוסים – משפט בלתי נגמר שפסק הדין שלו משתנה ואף מתהפך, כל חלקיק שנייה. דור שבטרם 'זכה' להישאב לתוך הרגלים ותבניות ולהגדיר לעצמו איזור נוחות, מבקשים ממנו לצאת מהאיזור. דור של עודף מודעות עצמית, שלא יכול לעשות דבר בלי לקבל עליו פידבק מיידי.

"אנחנו רוצים לבדוק האם מיתוס ה'אמן הסובל' תקף גם במקרה של איור, תחום אשר נמצא על קו התפר שבין עיצוב לאמנות, ואף-על-פי שטווח ההגדרה שלו הולך ומתרחב, עדיין נדיר שחציית הגבול לכיוון האמנות מתקבלת בברכה. ובכלל, מה הערך בציווי שלעיל למאייר העכשווי?

"נרצה להתייחס גם לאספקט המקומי: האם יש דבר כזה איור ישראלי ומה מאפיין אותו? ואיפה נפגשים comfort zone ו- war zone? האם מישהו שחי, פועל ויוצר במדינה כמו שלנו יכול בכלל לדבר על איזור נוחות? מה קורה כשהפוליטי מגדיר את האישי ולהפך? ואיזו מין יצירה נוצרת כשהמפגש הוא יומיומי וכה קיצוני?"

משתתפים: יעל אלברט, איתן אלוא, שמרית אלקנתי, אביאל בסיל, אלון בראייר, קטיה בריודין, טדי גולדנברג, ניר גולן, עופר גץ, טל גרנות, טימור דברה, אפרת דה-בוטון, נדב ויסמן, זוהר וינר, ינון זינגר, ליהי יעקב, אלה כהן, לירון כהן, שרי כהן, ענת לוי, רותם לניר, אולג מילשטיין, אביטל מנור, הילה נועם, ניצן פרידמן, עינת צרפתי, דניאל קוץ, טל שטדלר, נועה שניר, טל שפיר, קרן תגר, ניב תשבי.

 

Comfort Zone, מאיירים מאירים | 1.1.15 – 31.1.15 | פתיחה: 1.1.2015, בשעה: 20:00 | גלריה בנימין, רח' צ'לנוב 28, תל-אביב

 

האיור של טדי גולדנברג

טדי גולדנברג

האיור של הילה נועם

הילה נועם

האיור שלנדב ויסמן

נדב ויסמן

האיור של ליהי יעקב

ליהי יעקב

האיור של איתן אלוא

איתן אלוא

האיור של ניר גולן

ניר גולן

האיור של שמרית אלקנתי

שמרית אלקנתי

האיור של טימור דברה

טימור דברה

איזור הנוחות. ההזמנה

איזור הנוחות. ההזמנה

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.